balloon balloon balloon

Projekt Biorafinerija

Leafs image

Projekt Biorafinerija dio je strateškog transformacijskog programa INA R&M Novi smjer 2023. te je u skladu s razvojnim smjernicama kompanije. Lokacija u Sisku važan je dio Ininog poslovanja, a potpora EU i Vlade RH ključni su preduvjeti za konačnu realizaciju ovog projekta.

Nova tvornica omogućila bi proizvodnju druge generacije biogoriva iz biomase, uz proizvodnju zelene energije za vlastite potrebe pogona. Radi se o investiciji od 300 milijuna eura, od čega je dio sredstava planirano osigurati iz fondova Europske Unije. Nedavno je ovaj projekt zadovoljio i formalne kriterije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja čime je službeno uvršten na Listu strateških projekata, a dodijeljen mu je i voditelj Operativne skupine koji će olakšati pripremu za implementaciju projekta. Projekt Biorafinerija se svim svojim elementima uklapa u Zeleni plan i europsku energetsku strategiju.

Kao prvi korak u izgradnji postrojenja za proizvodnju druge generacije bioetanola s negativnim C02 otiskom na lokaciji Sisak, INA je u veljači 2020. godine potpisala ugovor o licenci s francuskom grupom AXENS za tehnologiju FuturolTM te ugovor za bazni dizajn. Također, krajem 2019. godine potpisan je i ugovor s belgijskom tvrtkom De Smet Engineers & Contractors za bazni dizajn za pomoćna postrojenja i integraciju postojeće rafinerijske infrastrukture.

Vezano za razvoj projekta Biorafinerija, održane su i dvije žetve energetske biljke miskantus koje je INA posadila na demonstracijskom polju u Rugvici pored Zagreba, u suradnji s Bc Institutom. Prikupljena biomasa prve žetve poslana je na testiranje u sklopu EU projekta GRACE (GRowing Advanced Industrial Crops on marginal lands for biorEfineries), a rezultati su potvrdili miskantus kao dobru sirovinu za proizvodnju bioetanola druge generacije. Druga žetva miskantusa na demonstracijskoj farmi u Rugvici obavljena je tijekom ožujka 2020. godine, pri čemu je INA testirala poljoprivrednu mehanizaciju renomiranih EU proizvođača.

Za to je također planirano korištenje sredstava Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, primarno za aktivnosti vezane uz uspostavu nasada energetske biljke miskantus, što uključuje i aktivaciju zapuštenog poljoprivrednog zemljišta. Uz to, energetski doprinos proizvedenog bioetanola druge generacije vrednuje se dvostruko pri ispunjenu ciljeva plasmana biogoriva na tržište.

Vijesti

Leafs image

Projekt Biorafinerija na dobrom je putu da bude proglašen strateškim projektom Republike Hrvatske

Zagreb, 24. kolovoz 2020.

Projekt je zadovoljio formalne kriterije Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja čime je službeno uvršten na Listu strateških projekata, a dodijeljen mu je i voditelj Operativne skupine koji će olakšati pripremu za implementaciju projekta u smislu potpore i kraćih procedura ishođenja potrebnih dozvola.

Više

INA dovršila testiranje energetske biljke miskantus za proizvodnju biogoriva

Zagreb, 2. rujna 2019.

U sklopu programa INA R&M Novi smjer 2023. te vezano za analizu mogućnosti razvoja projekta rafinerije bio-komponenti, početkom godine održana je prva žetva nasada energetske biljke miskantus. Nasad miskantusa (lat. Miscanthus x giganteus) uspostavljen je na demonstracijskoj farmi u Rugvici pokraj Zagreba, u suradnji sa Bc Institutom, a ovosezonskom žetvom prikupljeno je oko 30 tona biomase.

Više

INA prijavila projekt Biorafinerije za status strateškog investicijskog projekta za Republiku Hrvatsku

Zagreb, 23. lipnja 2020.

Unatoč izazovnom poslovnom okruženju, INA nastavlja sa strateškim projektom INA R&M Novi smjer 2023. i transformacijom lokacije u Sisku u industrijski centar. Jedna od aktivnosti na lokaciji je i razvoj projekta Biorafinerija zahvaljujući kojem bi kompanija mogla proizvoditi bioetanol druge generacije iz biomase, uz proizvodnju zelene energije.

Više