balloon balloon balloon

INA prijavila projekt Biorafinerije za status strateškog investicijskog projekta za Republiku Hrvatsku

Leafs image

Zagreb, 23. lipnja 2020.
Unatoč izazovnom poslovnom okruženju, INA nastavlja sa strateškim projektom INA R&M Novi smjer 2023. i transformacijom lokacije u Sisku u industrijski centar.

Jedna od aktivnosti na lokaciji je i razvoj projekta Biorafinerija zahvaljujući kojem bi kompanija mogla proizvoditi bioetanol druge generacije iz biomase, uz proizvodnju zelene energije. Upravo za taj projekt je u lipnju podnijet zahtjev prema Ministarstvu gospodarstva i poduzetništva kako bi mu bio dodijeljen status strateškog investicijskog projekta za Republiku Hrvatsku. Radi se o investiciji od oko 250 milijuna eura, od čega je dio sredstava planirano osigurati iz Inovacijskog fonda Europske Unije.

Kao prvi korak u izgradnji postrojenja za proizvodnju druge generacije bioetanola s negativnim C02 otiskom na lokaciji rafinerije Sisak, INA je u veljači ove godine potpisala ugovor o licenci s francuskom grupom AXENS za tehnologiju FuturolTM te ugovor za bazni dizajn. Također, krajem prošle godine potpisan je i ugovor s belgijskom tvrtkom De Smet Engineers & Contractors za bazni dizajn za pomoćna postrojenja i integraciju postojeće rafinerijske infrastrukture.

Vezano za razvoj projekta Biorafinerija, održane su i dvije žetve energetske biljke miskantus koje je INA posadila na demonstracijskom polju u Rugvici kraj Zagreba, u suradnji s Bc Institutom. Prikupljena biomasa prve žetve poslana je na testiranje u sklopu EU projekta GRACE (GRowing Advanced Industrial Crops on marginal lands for biorEfineries), a rezultati su potvrdili miskantus kao dobru sirovinu za prozvodnju bioetanola druge generacije. Druga žetva miskantusa na demonstracijskoj farmi u Rugvici obavljena je tijekom ožujka ove godine pri čemu je INA testirala poljoprivrednu mehanizaciju renomiranih EU proizvođača.

„Razvoj projekta Biorafinerije je u skladu s razvojnim smjernicama kompanije te je dokaz naše posvećenosti programu Novi smjer. Lokacija u Sisku važan je dio Ininog poslovanja, a sve aktivnosti koje poduzimamo su preduvjeti koje je potrebno ostvariti kako bismo mogli donijeti konačnu investicijsku odluku. Također, važno je napomenuti kako su potpora EU i Vlade RH ključni preduvjeti za konačnu realizaciju ovog značajnog projekta za Republiku Hrvatsku i Inu, a koji se svim svojim elementima uklapa u Zeleni plan i europsku energetsku strategiju“, izjavio je Sándor Fasimon, predsjednik Uprave Ine.

Za potrebe uspostave lanca opskrbe sirovinom ulaganja u poljoprivredi su procijenjena na 50 milijuna eura. Za to je također planirano korištenje sredstava fondova za ruralni razvoj, primarno za aktivnosti vezane uz uspostavu nasada energetske biljke miskantus, što uključuje i aktivaciju zapuštenog poljoprivrednog zemljišta. Ističemo i da se energetski doprinos proizvedenog bioetanola druge generacije vrednuje dvostruko pri ispunjenu ciljeva plasmana biogoriva na tržište.

Podsjećamo, program INA R&M Novi smjer 2023. predviđa koncentraciju prerade nafte u Republici Hrvatskoj u Rafineriji nafte Rijeka te transformaciju lokacije u Sisku u industrijski centar. Uz biorafineriju bio-komponenti, druge alternative za lokaciju u Sisku uključuju i proizvodnju bitumena čiji početak rada je planiran u prvoj polovici 2021., zatim proizvodnju maziva za što je trenutačno u izradi glavni projekt temeljem kojeg će se procijeniti isplativost projekta. Uz to, u planu je i logističko središte za koje je pripremljen prijedlog za odobrenje budžeta za izgradnju, a u tijeku je i ishođenje građevinske dozvole za solarnu elektranu. S druge strane, u Rafineriji nafte Rijeka u tijeku su pripreme terena za početak izgradnje postrojenja za obradu teškog ostataka vrijednog oko 4 milijarde kuna. Također, početkom lipnja u probni rad je pušteno i postrojenje Propan-propilen spliter vrijedno 550 milijuna kuna koje će proizvoditi visoko vrijedan proizvod za petrokemijsku industriju, a čije prve količine očekujemo do kraja mjeseca.